logo-wemep

[Persbericht, Dutch] Tachtig Europese scholieren discussiëren over de toekomst van Europa in Den Haag

banner-wemep
tekst-wemep-site-1DEN HAAG – U kunt als parlementair journalist in Den Haag nu nog rustig over straat, maar vanaf donderdag heeft u de kans om wel hele jonge Europarlementariërs tegen te komen. Dan strijkt het Model European Parliament Western Europe neer in Den Haag voor een conferentie van zes dagen. Hun doel? In zes dagen voor elkaar krijgen waar men in Europa soms jaren over doet.

Tussen 17 en 22 november nemen tachtig jongeren van 16 tot 19 jaar intrek in Den Haag voor het Model European Parliament. Tijdens de conferentie – door deelnemers vaak afgekort met de term MEP – komen jongeren uit verschillende Europese landen samen om na te denken over de thema’s waar hun volwassen collega’s vaak niet uitkomen. “Daar komen vaak behoorlijk verrassende dingen uit”, aldus organisator Camiel van Houdt. “Jongeren zijn nog niet dichtgetimmerd en denken buiten de kaders van culturele verschillen en Europese regelgeving. Daardoor komen ze vaak met simpele oplossingen die zelfs in Brussel als verrassend en creatief worden ervaren”.

tekst-wemep-site-2Tijdens het MEP vertegenwoordigen de jongeren met een delegatie van tien leeftijdsgenoten hun land. Alle jongeren hebben zich vooraf in eigen land verdiept in een specifiek inhoudelijk onderwerp. “We kiezen voor thema’s waar de jongeren zich in kunnen verplaatsen, maar waar Europa niet uitkomt”, aldus Van Houdt. “Daarbij proberen wij de jongeren uit te dagen om na te denken over twee vragen; waar moet Europa de komende vijfentwintig jaar mee bezig zijn, en wat kan ik doen om bij te dragen aan het oplossen van dit soort grote problemen. Daarom is onze slogan ook; Europe is Your backyard; Europa en Europese problemen zijn vaak veel minder ver weg dan jongeren in eerste instantie vaak denken. De precieze vraagstukken waarover de jongeren nadenken zijn te vinden in het kader hiernaast.

tekst-wemep-site-3Ter inspiratie worden de jongeren ook in contact gebracht met beleidmakers en –beïnvloeders van verschillende achtergronden. Zo zullen vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner, eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer Ton Elias en Europarlementariër Marietje Schaake keynote-speeches geven tijdens de conferentie. De resultaten van deze en opvolgende MEP-conferenties worden op 9 februari 2017 gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel.

PageLines